Hoog personeelsverloop? Tijd voor verandering….

Hoog personeelsverloop? Tijd voor verandering….

Als Jobmatchers worden wij regelmatig gevraagd om ‘even snel’ een vacature te vervullen.

Een medewerker gaat onverwacht weg en de functie moet ingevuld worden. Prima natuurlijk en goed voor ons, dat is wat wij doen. Maar als er korte tijd later van hetzelfde bedrijf exact dezelfde vraag voor dezelfde functie volgt, is er vaak meer aan de hand. Het personeelsverloop is niet meer incidenteel en krijgt zelfs structurele trekjes. Waarom gaan medewerkers zo snel en onverwachts weg?

nieuwsbericht-personeelsverloop

Reden van personeelsverloop

Uiteraard vragen bedrijven altijd naar de reden van vertrek. Vaak krijgen ze deze redenen te horen; “Ik kon elders meer verdienen” of “de reistijd viel tegen”. Ja, dit kan het geval zijn, mensen hebben momenteel veel keuzes en kunnen daarom meer wensen. Maar is het de werkelijke reden? Wij denken van niet.

Als een medewerker echt op zijn plek zit, ziet deze niet snel een reden om verder te kijken. Meestal is gebrek aan aandacht, slechte werksfeer, weinig begeleiding of toekomstperspectief de werkelijke reden. Om de relatie met de oude werkgever goed te houden op moment van vertrek, worden deze redenen vaak niet genoemd.

De voordelen van een goed personeelsbeleid

Als werkgever is het taak om dit op te lossen met een goed personeelsbeleid. Anders is het dweilen met de kraan open. Bovendien is je imago als werkgever uitermate belangrijk om nieuwe mensen binnen te halen. Zorg dat u de werkelijke reden weet waarom mensen weg gaan, neem de oorzaak weg en werk structureel aan uw personeelsbehoud en imago. Dit genereert positieve mond-tot-mond reclame en scheelt op lange termijn veel kosten. Bovendien zijn organisaties die inzetten op werknemersgeluk en talentmanagement veel succesvoller.

Herkent u dit, maar weet u niet goed hoe u dit kunt oplossen of wat u anders kunt doen? Met ruime ervaring als managers, bieden wij u een traject om uw personeelsbeleid te verbeteren. We nemen een stap terug en pakken het probleem bij de kern aan. Gelukkig personeel is het halve werk.

Neem vrijblijvend contact met ons op info@jobmatchers.nl